Jakich rodzajów węgla kamiennego używa się do ogrzewania domów?
- Szczegóły
Węgiel kamienny to jeden z najczęściej wykorzystywanych materiałów do ogrzewania domów. Jest wyraźnie czarny, twardy i cechuje się optymalną zawartością czystego węgla (75-90%), co wpływa bezpośrednio na poziom kaloryczności. Występuje w kilku rodzajach, które różnią się nie tylko wielkością ziarna, ale również właściwościami i kulturą spalania. Znając specyfikę poszczególnych rodzajów węgla kamiennego, można dobrać materiał opałowy najlepszy do zastosowania w domowych warunkach.
Odmiany węgla kamiennego do zastosowania w domowych warunkach
- Węgiel kamienny kostka — rekomendowany jest przede wszystkim do typowych kotłów zasypowych bez nadmuchu, ale sprawdzi się także w innych rodzajach pieców przystosowanych do spalania tego typu węgla. Wyróżnia go wysoka wydajność i kaloryczność. Wyróżnia się wysoką efektywnością grzewczą, jednak dostępny jest w nieco wyższych cenach niż węgiel o mniejszej granulacji.
- Węgiel kamienny orzech — jest to materiał opałowy zaliczany do najbardziej ekologicznych spośród innych rodzajów węgla. Jego zaletą jest też przystępna cena oraz niski stosunek masy uzyskanego popiołu do początkowej masy surowca. Gwarantuje to łatwość czyszczenia kotła.
- Węgiel kamienny groszek — to rozdrobnione ziarna węgla kamiennego, których wymiary oscylują w granicach 16,5-31,5 mm.
- Węgiel kamienny ekogroszek — doceniany jest za dużą kaloryczność, niewielką wilgotność i znikomą zawartość siarki oraz innych związków chemicznych. Ponieważ zapewnia bardzo niską emisję zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych do atmosfery, zyskał sobie przydomek “eko”. Przeznaczony jest do spalania w specjalnych kotłach wyposażonych w automatyczne podajniki paliwa.
- Węgiel kamienny retopal ekogroszek — jest to rodzaj ekogroszku.
- Węgiel kamienny etoret — jest to rodzaj paliwa węglowego przeznaczony do zastosowania w kotłach niskoemisyjnych z paleniskiem retortowym. Zapewnia wysoką wydajność, co przekłada się na znacznie oszczędniejsze ogrzewanie.
- Ekomiał — jest to ekologiczna odmiana węgla kamiennego, którą uzyskuje się w procesie powstawania ekogroszku, podczas kruszenia węgla. Sprawdza się w przypadku pieców bezobsługowych, a także w kotłach na paliwa ekologiczne.