Co oznacza kaloryczność ekogroszku?
- Szczegóły
Ekogroszek jest jednym z najbardziej popularnych paliw do ogrzewania domów w Polsce. Producentów ekogroszku jest wielu, dostarczają oni paliwo o różnej jakości. Co trzeba wziąć pod uwagę przed wyborem konkretnej oferty?
Wartość opałowa
Przy zakupie węgla zawsze trzeba kierować się jego kalorycznością, czyli wartością opałową. Jest ona podawana w megadżulach na kilogram (Mj/kg). Wartość opałowa, najprościej mówiąc, mówi nam o tym, jak dużo energii pozyskamy z kilograma zużytego paliwa. Z kilograma dobrej jakości ekogroszku uzyskamy o więcej ciepła, niż z ekogroszku podejrzanie taniego. Za węgiel wysokokaloryczny uznaje się taki o kaloryczności 25-30 MJ/kg. Niestety nieuczciwi sprzedawcy próbują oszukiwać klientów, podając im ciepło spalania swojego produktu, zamiast wartości opałowej. Ciepło spalania to wartość opisująca ilość energii, która uwalnia się w trakcie spalania. Wlicza się w nie też ciepło kondensacji pary wodnej. Kaloryczność ekogroszku zawsze powinno się dobierać zgodnie z zaleceniami producenta kotła.
Czy zawsze najdroższy ekoroszek jest najlepszy?
Zrozumienie, czym jest kaloryczność ekogroszku, pozwala dobrze zaplanować zakupy. Nie zawsze bowiem używanie wysokokalorycznego ekogroszku jest najlepszym rozwiązaniem. W niezbyt mroźne dni nie wykorzystamy całego jego potencjału, a większość część energii wypuścimy przez komin. Gdy nie jest bardzo zimno, lepiej postawić na tańszy, mniej kaloryczny ekogroszek. W mroźne dni zdecydowanie lepiej używać groszku wysokokalorycznego właśnie dlatego, że jest bardziej wydajny. Jeśli skusimy się na niską cenę ekogroszku mniej kalorycznego, opału po prostu szybciej nam zabraknie – będziemy musieli zużyć go o wiele więcej, by utrzymać w domu pożądaną temperaturę. Ekonomicznym rozwiązaniem jest więc zakup dwóch rodzajów tego paliwa.
Nie tylko kaloryczność
Przed zakupem ekogroszku warto zwrócić też uwagę na jego inne parametry. Prawidłowa granulacja ekogroszku to 5-25 mm. Wilgotność powinna wynosić mniej niż 10%, a zdolność spiekania poniżej 20. Dobry ekogroszek zawiera mniej niż 1% siarki, a zawartość popiołu powinna wynosić mniej niż 10%.